Millä kasvu turvattaisiin ja uutta kehitettäisiin?

Kovat taloudelliset haasteet odottavat Arkadianmäelle huhtikuussa valittavaa uutta 200 henkilön edustusjoukkuetta. Finanssikriisiä seuranneesta lamasta noustiin ja talous näyttäisi nyt kasvavan mukavasti. Tilanteet kuitenkin muuttuvat nopeasti ja kaikki vaikuttaa kaikkeen globaalissa taloudessa; Pohjois-Afrikka, Lähi-Itä, Yhdysvaltain kehitys, euroalueen heikot taloudet ja Japani. Epävarmuustekijöitä on joka puolella.

Kun suunnataan katseet hieman pidemmälle, nähdään ne valtavat haasteet jotka joukkuetta odottavat.
Vuosina 1941-1950 Suomessa syntyi keskimäärin lähes 93 000 lasta vuodessa, 1961-1970 (76 500) ja 1971-1990 (63 000). Yhteiskunnan rakenteita peruspalveluineen ylläpitää meillä koko ajan pienenevä joukko ja hoivapalveluja tarvitsevien joukko kasvaa vauhdilla. Julkisen talouden kestävyysvajeen on laskettu olevan 8 miljardin euron luokassa. Toivotaan ettei joukkuehenki repeile. Talouskasvun apuja tarvitaan.

Kasvun yksi keskeisimmistä vetureista, elektroniikkateollisuus yskii. Tällä kerralla kyse ei ole kevätflunssasta. Vaikuttaa keuhkokuumeelta. Monia ison N:n toimintoja on pitkään ulkoistettu Kaakkois-Aasiaan. Vuonna 2001, 41 % Nokian työpaikoista oli Suomessa, 2009 sama luku oli enää 18 %. Konsulttiyritys Tower Watson arvioi viime vuoden loppupuolella, että Suomessa työskentelevä Nokia-insinööri maksaa noin neljän intialaisen insinöörin verran.

Vetureita tarvitaan siis lisää. Tärkeimmässä roolissa tulee edelleen olemaan vienti, sisäisellä vaihdannalla kun emme saa pitkään taiottua eurosta kahta. Ostajan rahat loppuvat jossain vaiheessa. Olisiko palvelujen viennissä mahdollisuuksia? Voitaisiinko vaikka koulutusosaamista tuotteistaa vientiin? Onko mobiilipeli- tai ekoautotuotannossa potentiaalia? Paljon toiveita on ladattu myös ympäristöosaamiseen mm. energiateollisuuden saralla. Brändityöryhmä näki mahdollisuuksia myös matkailussa.

Heikosta kannattavuudesta se Nokian Gummitehdaskin aikanaan ponnisti. Yksi suomalainen vastaa neljää intialaista. Uskotaan siihen. Uskon lisäksi näyttäisi olevan syytä panostaa insinöörien muuntokoulutukseen. Myyntialan töitä olisi tarjolla. Kaikki eivät voi olla tuotekehittäjiä.

Samuli Myllyharju
yhteyspäällikkö
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>